“Gara i l’energia que ens envolta”

GARA y la energía que nos rodea_FECYT_IREC

Durant el 2021 i el 2022, l’IREC va dissenyar i desenvolupar “Gara i lenergia que ens envolta” – un projecte expositiu de divulgació d’innovació científica. És una eina destinada al públic no especialitzat que millora l’educació científico-tècnica general de la societat a través d’un tema rellevant, la sostenibilitat energètica, per mostrar les solucions energètiques actuals gràcies a la tasca realitzada per les diferents línies de recerca de l’IREC.

Durant la segona edició, anomenada “Gara l’energia que en envolta 3.0” (2022-2023), es va centrar en l’adaptació de l’exposició al format digital i la generació de diferents eines innovadores. També es van incorporar mòduls educatius en línia (per a educació primària i secundària) acompanyats d’un joc de breakout, una unitat didàctica per a mestres com a recurs abans i després de la visita, infografies descarregables (amb àudio-lectura) i una visita virtual a l’exposició.

Dissenyat per l’IREC amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), “Gara y la energía que nos rodea 3.0” és un projecte de divulgació educativa dirigit a joves i estudiants per promoure vocacions científiques. L’objectiu és proporcionar coneixements sobre la generació, emmagatzematge, distribució i consum d’energia des del punt de vista de la transició energètica.

La tercera edició, anomenada “GARA OPEN” (2024-2025). En aquesta edició busquem completar el desenvolupament de continguts i es fomentarà la participació ciutadana mitjançant la creació de 4 maletes destinades al préstec a centres interessats, que contenen experiments fonamentalment pràctics i dinàmics que utilitzen el joc com a eina d’aprenentatge. Gràcies a les maletes, els participants podran relacionar i analitzar conceptes com l’eficiència energètica, el confort tèrmic i la qualitat de l’aire a les aules del centre escolar. La idea és que siguin capaços de mesurar uns indicadors clau (temperatura de l’ambient, humitat i concentració de CO2) i generar mesures que compaginin el confort tèrmic i l’eficiència energètica mitjançant la informació facilitada per les investigacions del nostre centre relacionades amb aquesta línia. Aquestes maletes es completen amb 3 manuals d’ús destinats als docents: un per a educació secundària, un altre per a educació primària i un altre per a educació especial amb fitxes didàctiques especialment adaptades a cada nivell educatiu. Trobareu la informació de la nova edició a la següent pàgina.

El públic objectiu són els alumnes de primària i secundària, així com els alumnes de centres rurals i centres d’educació especial.


Materials didàctics i vídeos

Pots trobar material de difusió de Gara especialment dissenyat per a professors d’ESO i Batxillerat, relacionat amb la generació, emmagatzematge, distribució i consum d’energia, i diferents activitats relacionades amb l’ensenyament de l’energia a les escoles. Segueix aquest enllaç.

El material relacionat amb les maletes per les escoles i les unitats didàctiques associades de “GARA OpenLAB” es poden demanar i descarregar en el següent enllaç.

Itinerància de l’exposició

Pots trobar un resum dels llocs on Gara ha estat (o estarà) exposada pel territori català. Tots els detalls es poden trobar a al nostre apartat d’esdeveniments (fes clic aquí).

Al 2023:

Olius_LLeida Itinerància GARA IREC FECYT
CONCACTIVA Montblanc Itinerància Gara IREC FECYT
Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart Itinerància GARA IREC FECYT
Centre cultural La Violeta de Gràcia Itinerància GARA IREC FECYT

Al 2022:

Centre Cívic Joan Oliver Pere Quart Itinerància GARA IREC FECYT
Centre cultural La Violeta de Gràcia Itinerància GARA IREC FECYT
CONCACTIVA Montblanc Itinerància Gara IREC FECYT
1) Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer (Sant Boi de Llobregat)
Sala d'exposicions del Centre Cultural Sant Josep (l'Hospitalet)
CAMP- Centre de les Arts i la Memòria de Ponent - Lleida
Casal Lapallavacara- Sala Reguereta – Lleida
Gara Kikiriciencia Zaragoza

Enquesta de satisfacció

Ens interessa conèixer la vostra opinió sobre l’exposició. T’ha agradat? Creus que podem millorar alguna cosa?

Si us plau, feu-nos-ho saber! Podeu trobar l’enquesta al següent enllaç.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades en el marc de les convocatòries de 2020 i 2021 “Convocatoria de ayudas para el Fomento de la Cultura Científica, Tecnológica y de la Innovación“.

GARA-OPENLAB cuenta con la colaboración de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.