Cap al desenvolupament de dispositius electrocròmics de llum d’intensitat modulable

  • Smart energy management

El ràpid augment de les telecomunicacions i la tecnologia impulsa contínuament cap al desenvolupament de funcionalitats complexes i la reducció del seu consum energètic. Noves funcionalitats impliquen necessàriament que la tecnologia de silici s’estengui a altres materials i sistemes, amb propietats òptiques i elèctriques més enllà de les del silici.

Els moduladors òptics són un dels components principals que constitueixen els circuits fotònics i determinen directament els costos energètics i el rendiment dels dispositius òptics. Entre els moduladors, els dispositius electrocròmics regulen la intensitat de la llum aplicant un baix voltatge. Tot i que els materials basats en òxids inorgànics presenten un baix consum d’energia, sorgeixen limitacions per fabricar dispositius electrocròmics de llum d’intensitat modulable. Una possible solució per superar aquestes limitacions són els conductors mixts iònics-electrònics. El canvi en les seves propietats òptiques es basa en processos d’oxidació-reducció reversibles impulsats electroquímicament, regulats per un camp elèctric.

Per abordar aquest repte, Alicia Ruiz-Caridad s’uneix al Departament de Nanoiònica i Piles de Combustible de l’IREC sota la supervisió del Prof. ICREA Albert Tarancón en el marc d’un ajut Postdoctoral Marie Curie (MSCA-PF) anomenat Phides. L’ajut té un pressupost total d’uns 165 k€ i tindrà una durada de 2 anys.

Phides, que porta com a títol (en anglès) “Photoionic Light Modulators for Electrochromic Devices“, té com a objectiu desenvolupar nous dispositius electrocròmics NV d’estat sòlid basats en materials fotoiònics, que encara es troben en una etapa inicial del procés d’R+D, i molts aspectes encara s’han de millorar per oferir un dispositiu competitiu. 

Enllaç a cordis: https://cordis.europa.eu/project/id/101152905

Agraïments (en anglès):

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.