Dos projectes nacionals concedits a l’IREC a les àrees d’energia i química

  • Energy and environment
  • Energy storage

Aquesta tardor s’inicien a l’IREC dos projectes nacionals d’R+D+i de la convocatòria “retos de investigación”. L’objectiu de la convocatòria és finançar la realització de projectes de recerca orientats tant a fomentar la generació i l’avenç significatiu de coneixement científic i investigació de qualitat contrastada com a avançar en la recerca de solucions als reptes de la societat. Els projectes concedits per als Departaments de l’IREC són:

CURIO-CITY – Desenvolupament de noves arquitectures p-i-n per a cèl·lules solars de kesterites mitjançant síntesi combinacional i anàlisi de dades multidimensionals basades en IA. Dirigit pel Dr. Victor Izquierdo, del Departament de Materials i Sistemes d’Energia Solar. L’objectiu principal de CURIO-CITY és desenvolupar la primera tecnologia fotovoltaica inorgànica de pel·lícula fina versàtil basada en kesterita, adaptable a aplicacions urbanes que requereixin característiques com ara flexibilitat, transparència, excel·lent resposta a baixes intensitats de llum, lleugeresa o una combinació d’aquestes funcionalitats, demostrant diverses arquitectures de dispositius amb eficiències disruptives en el rang del 12 al 20%.

VALOTAIL – Valorització del gas residual del procés Fischer-Tropsch (FT) en gas natural sintètic mitjançant la deposició ALD. Dirigit pel Prof. Joan Ramon Morante i Dr. Jordi Guilera, del Departament d’Emmagatzematge d’Energia, Harvesting i Catàlisi. El projecte VALOTAIL pretén millorar significativament la tecnologia FT convertint directament el gas residual en gas natural sintètic d’alt poder calòric, oferint millores substancials en l’eficiència del procés. La composició del catalitzador s’adaptarà a tot el llit catalític i s’aconseguirà la incorporació eficient de promotors metàl·lics mitjançant la tècnica de deposició de capa atòmica (ALD).

Els projectes tindran una durada de 3 anys, a partir de l’1 de setembre de 2024. Donaran suport al desenvolupament d’habilitats de lideratge nacionals i internacionals en equips de recerca d’organitzacions públiques i privades d’R+D+I sense ànim de lucre, potenciant la seva mobilitat i participació en programes europeus i internacionals i fomentant la col·laboració interdisciplinària entre grups de recerca per crear sinergies entre els enfocaments científics i impulsar avenços significatius en el coneixement científic.

Agraïments (en castellà)

Los proyectos CURIO-CITY (PID2023-148976OB-C42) y VALOTAIL (PID2023-151777OB-I00) están financiados por MCIN/AEI/10.13039/501100011033/ FEDER, UE.