Estudiem el confort tèrmic a les llars metropolitanes amb la participació d’infants

  • Smart energy management

El projecte Vigilants de la Calor ha arrencat i hi participaran un centenar d’infants de 3 escoles de l’àmbit metropolità. L’objectiu és generar noves dades sobre el confort tèrmic a les llars metropolitanes. A través de la ciència ciutadana, la recerca vol fer propostes d’adaptació de la calor a les administracions públiques, a partir de les experiències i suggeriments dels infants i les seves famílies.

El projecte, que ha estat encarregat i finançat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, compta a més amb el suport de la iniciativa europea Impetus que acompanya a projectes de ciència ciutadana en l’àmbit del canvi climàtic, i l’impulsen l’Institut Metròpoli i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Sensors per mesurar la temperatura dels diferents espais de la llar

El projecte, iniciat al llarg del mes de maig del 2024, ha començat ja les campanyes de monitoratge del confort tèrmic a través de sensors i de diaris de calor. Els infants, amb l’ajut de les seves famílies, han instal·lat els sensors a la sala o al menjador, a l’habitació dels adults i també a la seva pròpia. Pel que fa als diaris de calor, els infants han anotat cada dia la seva sensació de calor i han recollit també els trucs i idees que tenen per fer front a la calor.

Formació a les escoles

L’Institut Metròpoli i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) hem dut a terme diferents sessions amb l’alumnat de 6è de primària de l’Institut Escola Coves d’en Cimany, al Carmel, Barcelona, i amb el grup de 5è de l’escola Miguel de Unamuno a Santa Coloma de Gramenet, per tal de presentar el projecte i convidar els infants a convertir-se en Vigilants de la Calor.

Durant aquestes sessions, tres a cada escola, s’han dut a terme activitats dinàmiques sobre la seva percepció de confort tèrmic als espais que habitualment utilitzen durant l’estiu com la piscina, el carrer o la platja, s’han familiaritzat amb l’ús de sensors ambientals que recullen dades de temperatura, humitat i concentració de CO2, i han après sobre hàbits energètics que poden contribuir a millorar el seu confort i alhora estalviar energia.

Durant el mes de setembre, el projecte es replicarà a una tercera escola, l’escola Pep Ventura de l’Hospitalet de Llobregat. Així mateix, es farà una darrera sessió de retorn a les tres escoles, i una d’específica amb les famílies, per tal de compartir els resultats de l’estudi i recollir propostes co-creades amb els infants i amb les famílies per a l’adaptació la calor.

Aquest projecte ha estat seleccionat per la convocatòria europea IMPETUS a través d’una de les Kickstarting Grants per accelerar i donar suport a projectes innovadors de ciència ciutadana que fomentin la resiliència, front l’emergència climàtica.

Si vols més informació, la trobaràs a la pàgina d’IMPETUS dedicada a les iniciatives de ciència ciutadana que formem part de la segona edició del programa Accelerator

Agraïments (en anglès)

IMPETUS is funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.