Èxits i resultats finals del projecte AfreeSSB

  • Energy storage

El projecte AfreeSSB ha finalitzat. Tenia com a objectiu construir bateries d’estat sòlid (SSB) amb densitats de potència > 1000 W/L i densitats d’energia > 800 Wh/L, amb càrrega i descàrrega ràpides, cicles de descàrrega profund, cicle de vida llarg i funcionament segur en un ampli rang de temperatures. Les aplicacions potencials d’aquestes bateries inclouen aplicacions mòbils i de gamma alta com ara drons, robots, i mobilitat urbana o aeroespacial.

La reunió final del projecte va tenir lloc a Barcelona el dijous 12 de setembre, reunint els membres del consorci. El projecte ha avançat amb èxit diverses àrees de la tecnologia, aconseguint la majoria de les seves fites. Un intercanvi fructífer entre tots els socis va permetre el desenvolupament de noves tecnologies, materials i tècniques de caracterització per aconseguir l’objectiu final: una bateria d’estat sòlid sense d’ànode.

Més concretament, en el projecte l’IREC ha contribuït al desenvolupament d’electròlits sòlids NASICON de pel·lícula prima amb una gran capacitat d’àrea, produït per tècniques de cristal·lització ràpida i capes intercalades protectores. Pel que fa a les tècniques de caracterització, l’IREC ha contribuït a desenvolupar metodologies i algoritmes amb el·lipsometria i l’espectroscòpia Raman millorada i ha empès els límits de la resolució espacial d’ambdues tècniques. Aquestes activitats van ser dirigides pel Dr. Alex Morata i altres investigadors del Departament de Nanoiònica i Piles de Combustible, entre els quals destaquen els doctors Juan Carlos González-Rosillo, Kevin Castelló, Fernanda Monteiro Freitas i Beatrice Laurenti.

AfreeSSB tenia un pressupost total d’1,7 milions d’euros i ha durat 2 anys. El consorci l’han format 6 socis europeus entre ells 3 instituts de recerca (Empa, el coordinador del projecte; IREC i Forschungszentrum Jülich GmbH) i 3 empreses (Fluxim AG, AEInnova SL i Aixtron SE).

Agraïments (en castellà)

El proyecto PCI2022-132960 ha sido financiado por MCIN/AEI/10.13039/501100011033 y por la Unión Europea “NextGenerationEU”/PRTR.