HARVESTORE conclou amb una tecnologia de bateries revolucionària amb rendiment excepcional

  • Energy storage

Des de fa més de cinc anys, un equip multidisciplinari de científics i desenvolupadors tecnològics ha col·laborat per transformar HarveStore en un projecte pioner en els camps de l’energia sostenible i l’IoT (Internet of Things o internet de les coses) avançada.

L’objectiu principal del projecte era desenvolupar una nova generació de dispositius IoT amb un  impacte ambiental mínim amb la capacitat de captar i emmagatzemar l’energia de la calor i la llum, que estan disponibles lliurement en la natura. D’aquesta manera, aquestes noves tecnologies podrien proporcionar energia ininterrompuda i eliminarien la necessitat de bateries tradicionals en dispositius de baix consum.

Com a resultat de més de 5 anys de recerca i desenvolupament intensius, el projecte HarveStore ha desenvolupat una tecnologia de bateries revolucionària aprofitant els conceptes més avançats en ciència de materials i energia. Aquesta nova tecnologia no només no utilitza el Li i altres elements escassos, sinó que també ofereix un rendiment i una seguretat sense precedents a altes temperatures. A més, aquestes bateries, denominades bateries d’ions d’oxigen d’alta temperatura (o high-temperature oxygen ion bateries en anglès), són recarregables i poden funcionar per milers de cicles en ambients extrems, convertint-se en l’elecció natural per alimentar dispositius IoT per a aplicacions industrials.

Així mateix, el projecte ha aconseguit amb èxit la prova de concepte per a diversos nous microsistemes de captació i emmagatzematge d’energia. Aquests inclouen un dispositiu termoelèctric de nova generació basat en materials d’òxid abundants, un nou sistema d’emmagatzematge basat en Li i una cel·la fotovoltaica d’alta temperatura. A més, aquestes fonts de micropotència s’han integrat en dispositius IoT reals destacant l’impacte significatiu del projecte.

El projecte està liderat pel Prof. ICREA Albert Tarancón, cap del Departament de Nanoiònica i Piles de Combustible de l’IREC, juntament amb Federico Baiutti, Alex Morata i Nerea Alayo, membres del mateix grup. El consorci del projecte està format per: IREC, DTU, imec, CNM-IMB-CSIC, TU Wien, Imperial College London, CNRS, Coventry University, Worldsensing S.L., HORIBA FRANCE, AE Innova, and University of Thessaly.

Agraïments en anglès: This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 824072.