Recentment, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha fet un pas en el seu compromís amb la millora dels processos d’avaluació de la recerca acadèmica. L’Institut ha signat l’adhesió a la Declaració de San Francisco sobre l’Avaluació de la Recerca (en les seves sigles en anglès, DORA) i ha entrat a formar part de la Coalició per a la Reforma de l’Avaluació de la Recerca (en les seves sigles en anglès, CoARA), una iniciativa impulsada per la Comissió Europea.
Amb aquesta decisió, l’IREC es compromet a aplicar els principis establerts per DORA i CoARA en els seus processos d’avaluació de la recerca i de contractació. Això representa un reconeixement de la necessitat de disposar de nous models d’avaluació que posin èmfasi en la qualitat i l’impacte real de la recerca, més enllà de la notorietat de les revistes on es publiquen els articles.
La Declaració de San Francisco, coneguda com a DORA, promou una avaluació més equitativa dels resultats de la recerca. En lloc de centrar-se exclusivament en el factor d’impacte de les revistes, DORA aposta per valorar la qualitat dels articles, així com l’impacte social i científic des d’una perspectiva més àmplia. Aquesta declaració consta de 18 punts que insten a una revisió crítica dels mètodes tradicionals d’avaluació en totes les disciplines (declaració de DORA).
Per la seva banda, CoARA proporciona una direcció comuna per a la reforma de l’avaluació de la recerca, respectant l’autonomia de les organitzacions i promovent pràctiques que maximitzin la qualitat i l’impacte dels resultats científics. Els 10 compromisos de CoARA guien les institucions en el seu camí cap a una avaluació més justa i efectiva. (acord complet de CoARA).
L’IREC continua avançant cap a un model d’avaluació més inclusiu i equitatiu, que reflecteixi millor la complexitat i la riquesa de la recerca moderna. Aquesta direcció, centrada en la qualitat i l’impacte, assegura que les seves aportacions al camp de l’energia i la sostenibilitat siguin reconegudes i valorades en la seva justa mesura.