L’IREC presenta el projecte de divulgació científica innovador “GARA OpenLAB”

  • Energy and environment
  • Energy storage
  • Smart energy management

L’IREC, amb la seva tasca de divulgació i promoció de la cultura científica en l’àmbit de la generació i ús d’energia, presenta el projecte de divulgació “Gara OpenLAB” amb l’objectiu d’estimular la participació ciutadana en la ciència i la tecnologia en una temàtica de rellevància, la sostenibilitat energètica, amb la finalitat de mostrar les solucions energètiques actuals gràcies al treball realitzat per les diferents línies de recerca de l’IREC.

Aquesta iniciativa educativa dirigida tant a un públic escolar (educació primària, secundària i especial) com a un públic general més ampli, és una continuïtat dels exitosos projectes previs “Gara i l’energia que ens rodeja” i “Gara 3.0”, desenvolupats amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, amb els quals s’ha divulgat sobre la generació i l’ús de l’energia.  

“Gara OpenLAB” és una manifestació del compromís d’IREC per fomentar la participació ciutadana en la ciència i la tecnologia, especialment en un tema tan rellevant com la sostenibilitat energètica. En un món en constant evolució, l’educació juga un paper fonamental per afrontar els reptes del futur.

A través d’aquest projecte, s’ofereix una plataforma única perquè alumnes, docents i la comunitat en general explorin i comprenguin la importància de l’energia i la transició energètica en el nostre món actual. Per això, s’han dissenyat eines de formació i coneixement rigorosos que inspiren i preparen a les ments joves per construir un futur més sostenible i ple de possibilitats en el que desencadenem una revolució en la participació activa en la ciència i la tecnologia, un pas crucial cap a un món millor i més sostenible.

El projecte pretén mantenir el format expositiu de Gara i l’energia que ens rodeja, però es desenvoluparan noves eines d’ensenyament com unes maletes interactives, destinades al préstec a centres educatius. Aquestes maletes inclouran experiments pràctics i dinàmics que utilitzaran el joc com a eina d’aprenentatge, permetent als i les participants relacionar l’eficiència energètica, el confort tèrmic i la qualitat de l’aire en els seus entorns escolars. Les maletes es complementaran amb uns manuals didàctics dirigits al cos docent, adaptats als nivells d’educació secundària, primària i educació especial.

Aquests manuals inclouran fitxes didàctiques especialment dissenyades per facilitar la comprensió i l’aplicació dels continguts relacionats amb l’eficiència energètica i la qualitat de l’aire. També es realitzaran sessions formatives presencials, una en cada província de la comunitat, dirigides al cos docent dels centres educatius interessats en el préstec de les maletes. Aquestes sessions es realitzaran en un centre de capital de comarca i explicaran l’ús dels recursos educatius generats en “Gara OpenLAB” sobre com integrar aquests recursos de manera efectiva en el procés educatiu.

Aquests materials educatius seran dissenyats amb la col·laboració d’Eduxarxa, experts en didàctica de les ciències, i amb la Universitat de Barcelona (UB), amb qui s’ha establert una col·laboració estratègica per enriquir el contingut educatiu i garantir que aquest està alineat amb les millors pràctiques pedagògiques.

Durant el desenvolupament del projecte, es realitzarà una itinerància conjunta de l’exposició i els recursos educatius per, almenys, quatre centres de tota la geografia comunitària (principalment en capitals de comarca), apropant-nos així al món rural i arribant a escolars de cada una de les províncies catalanes a través de centres d’acollida de l’exposició.

Podeu descarregar la nota de premsa en català (CAT) i castellà (ES):

Agraïments (en castellà)

Gara Openlab es un proyecto realizado con la colaboración de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.