NEXTGEN 2024 tanca amb èxit la seva 5a edició

  • Energy and environment

La 5a edició de la Next Generation High Efficiency Photovoltaics (NEXTGEN) International School and Workshops, es va celebrar del 9 al 12 de setembre de 2024 al Caixa Fòrum de Palma de Mallorca, Espanya. Aquest esdeveniment ha conclòs amb èxit, reprenent, reconnectant i revifant la passió per la investigació fotovoltaica pionera. Organitzada per l’IREC, l’edició d’enguany ha marcat una fita important, retornant després d’una pausa a causa de la pandèmia global de la COVID-19.

NEXTGEN, conegut pel seu compromís en l’avanç del camp de la fotovoltaica d’alta eficiència i en el foment d’interaccions entre el món acadèmic i la indústria, ha proporcionat una vegada més una plataforma excel·lent per intercanviar experiències, compartir els darrers avenços i abordar els reptes actuals en el sector fotovoltaic. L’esdeveniment d’aquest any ha comptat amb presentacions de primer nivell per part de ponents i convidats clau, i un programa dividit en dos blocs diferents. El primer bloc s’ha centrat en la transició del laboratori a la indústria, organitzat amb el suport del projecte Platform-ZERO, mentre que el segon segment ha destacat els darrers avenços en materials fotovoltaics emergents i tècniques de caracterització avançades, organitzat amb el suport del projecte Renew PV.

Un dels punts més destacats de NEXTGEN 2024 ha estat la sessió “Lab to Industry celebrada el 9 de setembre, titulada “From Laboratory to Factory: Revolutionizing Photovoltaics with New Advanced Monitoring Approaches”. En aquesta sessió es va posar èmfasi en la importància de reduir la bretxa entre la recerca de laboratori i l’aplicació industrial en el sector fotovoltaic. Representants rellevants de la indústria van compartir les seves perspectives sobre els reptes d’escalar tecnologies innovadores en la producció i la necessitat d’alinear contínuament els resultats de la recerca amb les demandes industrials del món real. A més, els assistents van participar en una breu sessió de formació sobre el desenvolupament i l’adopció d’estratègies innovadores d’intel·ligència artificial per aconseguir processos industrials fiables i d’alt rendiment.

L’esdeveniment va continuar amb el segon segment (10-12 de setembre), que va aprofundir en l’estat de l’art, els reptes existents i les perspectives relacionades amb la implementació de nous conceptes basats en la tecnologia, com la fotovoltaica d’interior, l’aplicació de cel·les solars a l’espai, o la fotovoltaica semitransparent i d’alta transparència. També es va posar èmfasi en el desenvolupament de nous materials i tecnologies fotovoltaiques de baix impacte mediambiental, destacant la importància de solucions fotovoltaiques sostenibles i rendibles.

La presència d’experts com la Dra. Xiaojing Hao, de la Universitat de Nova Gal·les del Sud (Sydney), el Dr. Dan Lamb, de la Universitat de Swansea (Regne Unit), i la Dra. Paola Vivo, de la Universitat de Tampere (Finlàndia), va enriquir l’esdeveniment aportant coneixements i perspectives sobre cel·les solars de kesterita de pel·lícula prima, i les aplicacions emergents de fotovoltaica a l’espai i en interiors, respectivament.

En conclusió, NEXTGEN no només ha proporcionat una visió més àmplia dels darrers avenços en diversos sectors fotovoltaics, sinó que també ha reunit joves investigadors, acadèmics i membres de la indústria, fomentant el diàleg i la interacció entre els participants. Això és crucial per construir connexions i explorar col·laboracions potencials per abordar els reptes i aprofitar les oportunitats dins del sector de la fotovoltaica.  

Agraïments (en anglès)

This event was supported by Fundació “La Caixa” and projects funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

We would also like to acknowledge the support from COST (European Cooperation in Science and Technology), a funding agency for research and innovation networks. COST Actions help connect research initiatives across Europe and enable scientists to grow their ideas by sharing them with their peers. This boosts their research, career and innovation.