Nova eina innovadora de realitat virtual per implicar els usuaris en la regeneració urbana

demo of the vr tool
  • Smart energy management

L’IREC i l’Ajuntament de Palma de Mallorca han col·laborat amb DUAL MULTIMEDIA, una empresa especialitzada en Renderització 3D, Realitat Virtual i programació d’entorns interactius, per desenvolupar una nova i innovadora eina de realitat virtual (VR) per facilitar la visualització de les accions regeneratives a Palma de Mallorca en el marc del projecte ARV.

ARV és un projecte finançat pel programa H2020 de la UE, que té com a objectiu augmentar la taxa de renovació d’edificis a Europa i crear Comunitats Circulars Climàtiques Positives (CPCC) al continent. Un dels CPCCs és el Districte d’Innovació de Llevant a Palma de Mallorca.

Per millorar la comprensió i visualització dels canvis promoguts al barri, l’IREC ha treballat juntament amb DUAL MULTIMEDIA per desenvolupar un nou concepte d’eina de VR. Aquesta eina innovadora permetrà als usuaris conèixer i visualitzar les diferents accions previstes amb l’objectiu d’implicar-los en el procés de transformació del districte. Per a algunes accions, els usuaris poden fins i tot fer un recorregut interactiu o personalitzar característiques específiques per ajustar-les a les seves preferències. S’han desenvolupat dues versions de l’eina, adaptades per funcionar tant en ordinadors com en ulleres de VR, que seran avaluades en els següents mesos sobre el terreny. Per obtenir una visió general de les característiques i funcionalitats de l’eina, podeu veure aquest vídeo.

A més, hem col·laborat amb l’Ajuntament de Palma de Mallorca per oferir una sèrie de vídeos que aprofundeix en les diferents característiques i funcionalitats de l’eina de VR per a cada acció:

  • Comunitats Energètiques: Aquesta acció és un mecanisme innovador per desplegar comunitats d’energia renovable en teulades públiques. L’eina ajuda a visualitzar les possibles instal·lacions fotovoltaiques projectades a les cobertes del districte.
  • Rehabilitació d’edificis per a la creació d’edificis plurifamiliars residencials d’alta eficiència: Amb l’eina de VR, l’usuari pot seleccionar els acabats perquè s’ajustin a les seves preferències en el procés de rehabilitació d’edificis als barris de Nou Llevant i La Soledad.
  • Habitatge sostenible públic i privat: ARV dona suport a la creació de nous habitatges socials d’energia positiva i edificis residencials d’alta eficiència. Amb l’eina, els usuaris poden fer un recorregut per les diferents promocions públiques i privades promogudes per l’IBAVI i l’empresa immobiliària Metrovacesa.
  • Edifici GESA: El projecte proposa una renovació energètica de l’edifici GESA i l’eina de VR permet als usuaris visualitzar les diferents solucions de fotovoltaica integrada en edificis, amb solucions opaques i semitransparents en l’edifici històric de GESA.

Per veure la sèrie de vídeos completa sobre l’eina i saber més sobre la regeneració del Districte d’Innovació de Llevant, fes clic aq.

Sobre el projecte ARV

El projecte ARV ha rebut 20 milions d’euros de finançament de la convocatòria Green Deal de la UE per a la recerca de comunitats circulars climàtiques positives a Europa. El projecte proporcionarà directrius i un marc polític per a futures solucions energèticament eficients i circulars en la indústria de la construcció, establint 6 àrees climàtiques positives al voltant d’Europa en el nucli del projecte.

El nom ARV prové del noruec i significa “herència”. Reflecteix l’èmfasi en la circularitat, un aspecte clau per assolir l’objectiu principal del projecte d’impulsar la taxa de renovació d’edificis a Europa. El consorci està format per 35 socis de 7 països europeus, i el coordinador és la Universitat Noruega NTNU. El projecte va començar el 2022 i durarà fins a finals del 2025.

Sobre el cas de demostració espanyol a Palma

El cas de demostració espanyol és el Districte d’Innovació de Llevant a Palma de Mallorca. Comprèn una àrea de desenvolupament d’ús mixt de 93 ha, amb edificis residencials, terciaris i educatius, que comprèn tant noves construccions com activitats de renovació. El conjunt d’accions que es duran a terme en el projecte ARV consistirà en processos de renovació eficient de recursos i en l’anàlisi i operació energètica de districte, destacant aspectes socials, educatius i digitals per a millorar la implicació ciutadana.

Les activitats de la demo de Palma es faran realitat gràcies a la fructífera col·laboració entre els grups d’interès i la ciutadania que actua a la zona i els socis locals de l’ARV, que són:

  • L’Ajuntament de Palma de Mallorca
  • IBAVI, l’empresa pública encarregada de l’Habitatge Social a les Illes Balears
  • METROVACESA, la firma líder en desenvolupament residencial a Espanya
  • AIGUASOL, cooperativa internacional de consultoria energètica amb més de 20 anys d’experiència
  • IREC, Institut de Recerca en Energia de Catalunya.

Agraïments (en anglès)

 This project has received funding from the European Union’s H2020 research and innovation programme under grant agreement number 101036723.