Platform-ZERO està obrint camí cap a la fabricació sense defectes en la indústria fotovoltaica

  • Energy and environment

Als 18 mesos, el projecte Platform-ZERO, coordinat per IREC, ha demostrat un progrés notable en l’assoliment de fabricació sense defectes per a la indústria fotovoltaica mitjançant el desenvolupament i la implementació d’estratègies innovadores.

Cofinançat amb més de deu milions d’euros per la Comissió Europea, Platform-ZERO busca millorar la qualitat de producció de dispositius fotovoltaics, alhora que redueix els costos de fabricació, a través de la fabricació sense defectes. Per aconseguir-ho, l’IREC juntament amb 11 socis, està aplicant estratègies de monitoratge, control en línia i intel·ligència artificial (IA) a quatre plantes pilot diferents a Europa.

En els primers 18 mesos, el projecte ha dut a terme una anàlisi i comprensió exhaustives del que necessita la indústria fotovoltaica per al monitoratge de la producció en temps real de dispositius fotovoltaics sense defectes, un pas essencial per crear una solució a mida per al sector fotovoltaic. També, el consorci ha dissenyat i configurat estacions de sensors avançades que poden integrar-se en línies de producció que han demostrat millores importants en la capacitat de detecció de defectes en temps real.

Per garantir que la solució pugui ser integrada en diversos entorns industrials, s’han dissenyat i testejat prototips de sensors que són altament personalitzables. La seva implementació facilitarà el seguiment integral del procés i el control de qualitat. A més, l’arquitectura del sistema d’IA ha estat acuradament dissenyada per donar suport al monitoratge i control intel·ligents, juntament amb algoritmes avançats que garanteixen una gestió de dades precisa i adequada. Per validar aquestes innovacions, les solucions de Platform-ZERO s’estan provant en quatre plantes pilot a Espanya, Alemanya, Àustria, i Polònia, centrant-se en recobriments intel·ligents, mòduls solars d’alta eficiència i làmines solars flexibles.

Estem orgullosos de presenciar els avenços significatius realitzats en els primers 18 mesos del projecte Platform-ZERO. Els nostres esforços col·laboratius estan obrint el camí cap a la fabricació sense defectes a la indústria fotovoltaica, millorant la qualitat i reduint els costos de dispositius fotovoltaics de nova generació” ha afirmat el Dr. Victor Izquierdo, investigador científic de l’IREC i coordinador del projecte Platform-ZERO.

L’enfocament del projecte en les tecnologies fotovoltaiques de tercera generació, com CIGS i perovskites, promet una major eficiència, costos més baixos, i funcionalitats addicionals en comparació amb els materials fotovoltaics estàndard basats en silici. Aquests materials són adequats per a la fabricació automatitzada i els enfocaments de la indústria 4.0, impulsant Europa cap a una generació d’energia climàticament neutra.

Aquest projecte innovador busca impulsar la competitivitat de la industria fotovoltaica d’Europa i donar suport a la transició cap a fonts d’energia sostenibles, contribuint significativament als objectius climàtics d’Europa.

Un equip multidisciplinari format per experts, tant del món acadèmic com de la indústria

El projecte té un pressupost total de més de 10 M€ i tindrà una durada de 4 anys. El consorci està format per 12 socis europeus i està coordinat per Víctor Izquierdo, del grup de Materials i Sistemes Solars de l’IREC. El consorci inclou quatre centres de recerca i una universitat amb un gran coneixement en el desenvolupament de metodologies espectroscòpiques (IREC, HZB), d’imatge (AIT), d’avaluació optoelectrònica de dispositius (UPO), d’anàlisi d’IA (AIT, IREC, RISC) i de gestió de dades (RISC). Addicionalment, el consorci inclou dos centres de recerca amb una gran experiència en tecnologies fotovoltaiques avançades i amb instal·lacions de línies pilots industrials per validar conceptes (dos pilots de demostració) basats en dispositius CIGS d’alta eficiència (ZSW) i processos i recobriments intel·ligents basats en nanotecnologia (Lurederra). Finalment, el consorci es completa amb una petita empresa  (PiME) de metrologia amb una gran experiència en la implementació d’aplicacions de monitoratge de processos industrials (LENZ) i amb dues PiMEs de fabricació fotovoltaica de tercera generació (SUNPLUGGED i SAULE), que proporcionen les seves línies de producció per a la demostració de la tecnologia Platform-ZERO (dos pilots de demostració). Addicionalment, dos altres PiMEs sòcies, R2M Solution France i R2M Solution SRL Italy, s’encarreguen de les accions de difusió, explotació i comunicació.

Pots descarregar la nota de premsa aquí:

Enllaç a la pàgina web de cordis: https://cordis.europa.eu/project/id/101058459

Socis del projecte

Agraïments (en anglès)

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

EU co-funded for Horizon Europe projects