El conseller Castells presenta l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya a Tarragona


El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, com a President del Patronat de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Francesc Xavier Grau, i el director de l’IREC, Antoni Martínez, van presentar el passat 16 de novembre la seu de l’IREC a Tarragona, que s’ubicarà al campus Sescelades. L’IREC és un centre de recerca centrat en l’estalvi i l’eficiència energètica, principalment, i en les energies renovables, que dirigeix la seva tasca cap a la recerca bàsica i cap al mercat, i en el qual hi participen institucions, el món acadèmic i l’àmbit privat.

La seu de l’IREC de Tarragona, situada al campus de Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), és la ubicació on es duen a terme activitats corresponents a les àrees de recerca i tecnologia de bioenergia i biocombustibles i d’eòlica marina, i també una part de la investigació en eficiència energètica. Actualment, l’Institut està ubicat al Laboratori de Bioenergia i Biocombustibles de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química (ETSEQ) i durant el primer semestre de l’any vinent ocuparà 2.000 m2 de l’edifici de R+D+i de la “Química Sostenible”, del Parc Científic i Tecnològic de Tarragona, situat al carrer Marcel•lí Domingo. A mig termini, està previst que l’IREC construeixi el seu propi edifici al mateix Parc Científic. L’altra seu del centre està ubicada a Barcelona.

Tarragona, referent internacional en energia eòlica marina i biocombustibles

L’IREC vol esdevenir un punt de referència internacional en la investigació en l’energia eòlica marina i en biocombustibles, que es faran a Tarragona. Per això, l’IREC centrarà els seus esforços en el desenvolupament de solucions apropiades per instal•lar aerogeneradors lluny de la costa i a grans profunditats, per tal d’evitar el seu impacte visual i de poder aprofitar els corrents eòlics més forts i regulars, que es produeixen a alta mar, mentre que l’àrea de biocombustibles tindrà com a objectiu a llarg termini desenvolupar el concepte de Biorefineria, és a dir, la forma d’obtenir productes derivats de la biomassa i dels residus que en l’actualitat s’obtenen del petroli.

El centre ja està treballant en un projecte consistent en la creació d’una plataforma d’assajos d’energia eòlica marina en aigües profundes, que té com a objectiu servir de laboratori per testar les noves tecnologies que es requereixen en aquest camp abans que surtin a la venda al mercat. Aquesta iniciativa, que serà una de les més importants del món, ha de permetre el treball conjunt dels principals centres de recerca, les universitats internacionals i les empreses del sector. La plataforma d’assajos, permetrà el desenvolupament de tecnologia que redueixi l’impacte visual dels parcs eòlics, i la seva creació repercutirà en el teixit econòmic de la demarcació gràcies a l’oportunitat de negoci que representa i als programes de formació especialitzada en energia eòlica que s’impartiran.

Sobre l’IREC

L’IREC és un centre de recerca del sector de l’energia creat el 2008 que s’especialitzarà en tasques d’R+D+i relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica, més concretament en les microxarxes, vehicle elèctric, emmagatzamatge d’energia i eficiència en edificació. El centre també disposarà d’un Laboratori d’Electrònica de Potència, d’una àrea destinada a la investigació en recerca, disseny i caracterització de materials per a utilitzacions energètiques, i d’una àrea dedicada a la Investigació Sociotècnica en l’àmbit de l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins al 2014, data en què comptarà amb 150 professionals d’alta qualificació.

L’IREC té com a patrons la Generalitat de Catalunya -a través del Departament d’Economia i Finances i el d’Innovació, Universitats i Empresa-, el Govern de l’Estat –a través del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE)-, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Endesa, Gas Natural i la Societat General d’Aigües de Barcelona.