El conseller Francesc Xavier Mena i el comissari europeu Johannes Hanh refermen l’aposta estratègica de Catalunya pel sector de l’energia en la seva visita a l’IREC

European RD projects

El conseller ha agraït la confiança de la Comissió Europea cap a Catalunya en matèria de recerca i ha destacat la importància de la cooperació europea en polítiques energètiques. El comissari Hahn preveu que la UE podria destinar 1.500 milions d’euros en projectes de cohesió i desenvolupament a Catalunya en el període 2014/2020

El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha acompanyat avui el comissari de Política Regional de la Unió Europea, Johannes Hahn, en una visita a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) per supervisar l’estat de les obres de construcció del nou edifici i laboratoris que l’entitat tindrà al Campus Diagonal-Besòs, a Barcelona. La UE està participant, mitjançant els Fons Regionals de Desenvolupament Europeu (FEDER), tant en la construcció d’aquest nou equipament com en l’equipament dels laboratoris de la seu que l’IREC té a Tarragona, amb una aportació total de 16 milions d’euros.

El conseller Mena ha assenyalat que l’IREC és una mostra de l’aposta del Govern per “situar Catalunya com a centre d’innovació i investigació de primer ordre en propostes energètiques”, i convertir l’energia en un sector tractor de l’economia catalana. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Ocupació ha subratllat la voluntat de contribuir a la cohesió europea en matèria de solucions energètiques, i ha afegit que “tots els que formem part de l’IREC tenim clar que hem de treballar en aquest sentit: investigació i solucions de primer nivell aplicables i aprofitables per tots els nostres socis europeus”.

El conseller també ha agraït la confiança de la Comissió Europea cap a Catalunya en matèria de recerca i ha destacat la importància de la cooperació europea en polítiques energètiques.

Per la seva part, el comissari Hahn ha posat l’IREC com a model de projecte als quals la UE vol destinar no només fons de cohesió, sinó també aquells recursos destinats a recerca i investigació, ja que “s’hi combina la participació público-privada amb una orientació proporcionada entre la investigació bàsica i la recerca de solucions aplicades per a empreses”. Segons el comissari, aquest posicionament és bàsic “per situar Europa en el lideratge mundial d’un sector estratègic com el dels serveis energètics”.

Hahn ha recordat que la recerca i la innovació seran objectius prioritaris en la definició del nou repartiment de fons europeus, i ha situat les pimes com a principal destinatari d’aquest suport, ja que són una “important font de llocs de treball”. “Si els països europeus així ho acorden, Catalunya podria rebre 1.500 milions d’euros d’inversió procedents dels programes de cohesió i desenvolupament regional de la UE en el període 2014-2020”, ha destacat.

El director de l’IREC, Antoni Martínez, ha ressaltat que, a data d’avui, l’entitat participa en 6 grans projectes públics de caràcter europeu, i que ja ha signat contractes amb empreses privades per valor de 7,9 milions d’euros. Martínez ha posat en valor el lideratge de l’IREC i de Barcelona en la recerca europea en matèria d’energies renovables i d’estalvi i eficiència energètica a través del KIC Innoenergy.

L’IREC és el centre de recerca del sector de l’energia de referència de Catalunya, amb seus a Barcelona i a Tarragona. Creat l’any 2008, està especialitzat en tasques de Recerca i Desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables.

 

El principal projecte de l’Institut és el Zèfir, una plataforma internacional d’assajos en matèria d’energia eòlica marina. El projecte es desenvoluparà en dues fases: la primera consistirà en la instal·lació d’un màxim de 4 aerogeneradors ancorats al fons del mar, amb una potència total de 20 MW, mentre que la segona comptarà amb un màxim de 8 aerogeneradors flotants que sumaran un màxim de 50 MW.

En el patronat de l’IREC hi prenen part la Generalitat de Catalunya -a través del departament d’Empresa i Ocupació i el d’Economia i Coneixement-, el Govern de l’Estat –a través del Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT) i del Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE)-, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, Endesa, Gas Natural Fenosa, Fundació Repsol, Enagás, Compañía Logística de Hidrocarburos (CLH) i Alstom.