L’IREC rep el premi Valortec de la Generalitat pel seu projecte pioner de reproducció de llum Lightelligence

Valortec

Es tracta d’un aparell capaç d’enregistrar i reproduir en temps real la llum d’un entorn i que pot simular la llum del sol o d’una aurora boreal.

Barcelona, maig del 2011.- L’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) ha rebut el premi Valortec de la Generalitat pel projecte Lightelligence, un aparell d’il·luminació amb LED que permet mesurar i enregistrar l’espectre de llum d’un entorn i reproduir-lo en temps real.

Aquest projecte ha guanyat el premi en la categoria de millor Pla de Negoci de Comercialització d’una Tecnologia o Patent, guardó que concedeix ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Conselleria d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

L’IREC ja disposa d’un primer prototip del projecte Lightelligence que permet simular llums com la de la sortida del sol o la de l’aurora boreal a qualsevol espai. Es podria dir que Lightelligence és a la llum el que l’MP3 és al so (música). 

Després de rebre el guardó, el Dr. Josep Carreras, Group Leader d’Il·luminació de l’IREC, ha afirmat que la concessió d’aquest premi suposa “un reconeixement per part de gent d’empresa a un concepte nascut en un àmbit de recerca que pot revolucionar la manera en què concebem la il·luminació avui en dia, dotant-la de valor afegit, proporcionant control sobre l’eficiència energètica i unificant-la amb la tecnologia de la informació i les comunicacions”. I ha afegit que “iniciatives de transferència de tecnologia com aquestes són les que poden enfortir un país debilitat per models econòmics ja obsolets”.

El segon premi de la mateixa categoria ha estat per al projecte NanoWireLess, desenvolupat també per l’IREC, concretament pel Dr. Francisco Hernández, investigador de l’Àrea de Materials Avançats per a l’Energia, i pel Centre d’Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control (CEMIC) de la UB. Aquesta iniciativa consisteix en el desenvolupament de sensors de gas amb un consum elèctric fins a 10.000 vegades inferior als sensors actuals. Aquests sensors es poden fer servir per detectar gasos perillosos o contaminants, així com per determinar la qualitat de l’aire en oficines o domicilis particulars.

La finalitat dels premis Valortec és promoure la creació de noves empreses de base tecnològica i la comercialització de patents catalanes amb l’objectiu de potenciar l’arribada al mercat de projectes tecnològics catalans. El primer guanyador de cada categoria ha rebut una dotació econòmica de 15.000 euros.

Els premis als investigadors de l’IREC demostren la maduresa d’aquest centre de recerca, constituït fa menys de tres anys però amb una clara visió de fer arribar al mercat la investigació científica més innovadora en l’àmbit de l’energia.

Més de 100 participants

La primera edició d’aquests guardons ha rebut prop d’un centenar de propostes, entre les quals el jurat n’ha triat 16 (8 per categoria). El jurat del concurs ha estat integrat per representants d’ACC1Ó, del Centre CINC, de l’EAE Business School, d’Arvor Consulting, de l’IESE, de l’Oficina Ponti, d’RCD Assessors Legals i Tributaris i d’Innocat.

Sobre l’IREC

L’IREC és el centre de recerca de referència del sector de l’energia a Catalunya. Creat l’any 2008, està especialitzat en activitats de recerca i de desenvolupament de tecnologia relacionades amb l’estalvi i l’eficiència energètica i amb les energies renovables. Més concretament, té línies de treball a les tecnologies relacionades amb microxarxes, vehicles elèctrics, emmagatzematge d’energia, eficiència en l’edificació, bioenergia i biocombustibles i amb l’energia eòlica marina.

El centre també disposa d’una àrea d’electricitat i electrònica de potència i d’una altra àrea destinada a la recerca, el disseny i la caracterització de materials per a l’energia. El centre es desenvoluparà de manera progressiva fins a l’any 2014, data en què comptarà amb 160 investigadors altament qualificats. 

L’IREC, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena i López, té una seu a Barcelona i una altra a Tarragona. Té com a patrons la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament d’Economia i Coneixement, i el Govern de l’Estat, a través del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE). Entre la resta dels seus membres cal esmentar la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili, com també les companyies Endesa, Gas Natural Fenosa, Fundació Repsol, Enagás, Companyia Logística d’Hidrocarburs (CLH) i Alstom.

Les infraestructures i l’equipament cientificotecnològic de l’IREC ha estat cofinançats pels fons FEDER del Programa Operatiu Catalunya 2007-2013, pel Ministeri de Ciència i Innovació i per la Generalitat de Catalunya.