“ZÈFIR Floating Med Wind Plant” supera l’avaluació tècnica i financera del Banc Europeu d’Inversions en el marc de la convocatòria Europea del Programa NER 300

molins

“ZÈFIR Floating Med Wind Plant” és part de la Fase 2 de ZÈFIR Test Station i consisteix en instal·lar cinc aerogeneradors flotants a 30 kilòmetres de la costa de Tarragona sobre aigües amb 110 metres de profunditat

NER 300 finança projectes experimentals en matèria de tecnologies innovadores d’Energies Renovables. El Projecte ZÈFIR opta a la concessió de 30 milions d’euros, quantitat que garanteix la viabilitat de la seva Fase 2.

Barcelona, 19 de març de 2012.- El projecte ‘ZÈFIR Floating Med Wind Plant’, impulsat per l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), en col·laboració amb ACCIONA Windpower, ALSTOM i GAMESA, ha superat l’avaluació del Banc Europeu d’Inversions (BEI), en el marc de la convocatòria europea del Programa NER 300, que finança projectes experimentals en matèria de tecnologies innovadores d’Energies Renovables i dotarà d’un important recolzament econòmic a les propostes seleccionades, responent així als objectius de la Comissió Europea.

“ZÈFIR Floating Med Wind Plant” consisteix en la recerca tecnològica i els assajos per a la instal·lació de cinc aerogeneradors marins (offshore) desenvolupats amb diferents tecnologies punteres de subestructura flotant, a 30 kilòmetres de distancia de la costa de Tarragona i sobre aigües amb 110 metres de profunditat. El projecte forma part de la segona fase del projecte ZÈFIR Test Station, que preveu la construcció d’una planta eòlica flotant experimental amb capacitat per un total de vuit aerogeneradors flotants a la costa tarragonina.

La proposta va ser seleccionada fa un any per la Secretaria d’Estat de Canvi Climàtic, del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, per representar Espanya en la convocatòria del Programa de la Comissió Europea NER 300. Aquesta iniciativa va obtenir la màxima puntuació en el marc de categories de projectes d’experimentació de tecnologies innovadores d’energia renovable (FER). El projecte passa així a l’última fase de la convocatòria en la qual la Comissió Europea haurà de decidir, després de consultar els estats membres, a quins projectes se’ls atorgaran les ajudes econòmiques. En el cas de ‘ZÈFIR Floating Med Wind Plant’ opta a la concessió de 30 milions d’euros, quantia que garanteix la viabilitat econòmica de la Fase 2 de ZÈFIR Test Station. S’estima que la decisió es prengui a finals de 2012.

Els criteris d’avaluació de les propostes contemplen: cost unitari en termes de rendiment, potencial reducció de gasos d’efecte hivernacle, coherència amb la política energètica nacional, impacte i beneficis econòmics i socials, i coherència amb el SET Plan.

El director general de l’IREC, Antoni Martínez, ha valorat de manera molt positiva aquesta notícia, ja que “es tracta d’una fita molt important que reafirma el grau d’excel·lència en el desenvolupament en matèria d’eòlica marina i el posicionament de la industria al capdavant de centres internacionals de recerca. El desenvolupament de plantes experimentals contribueixen enormement a fer avançar a la industria de l’eòlica marina”.

Actualment, el Mediterrani no disposa de plataforma continental i, per tant, l’expansió de l’energia eòlica al mar s’haurà de fer en aigües profundes amb noves solucions tecnològiques. ‘ZÈFIR Floating Med Wind Plant’ pretén demostrar la viabilitat d’aquest tipus d’estructures flotants i té com a objectiu primordial establir una nova frontera del coneixement tecnològic i a la vegada que facilitar a la indústria espanyola l’accés al mercat.

Per a ACCIONA, “aquest projecte té una gran significació, ja que permetrà fer passos essencials en l’escalat de potència eòlica offshore cap a solucions comercials fiables i eficients”, ha declarat Raúl Manzanas, director d’Innovació en eòlica onshore i offshore de la companyia, el qual ha afegit que “així mateix representa un impuls imprescindible per situar el nostre país a primera línia del desenvolupament tecnològic de solucions flotants en eòlica marina”.

Des d’ALSTOM, “ens congratulem que l’aposta tecnològica innovadora en el camp de les renovables, desenvolupada al país, hagi rebut l’avaluació positiva per part dels organismes competents de la Unió Europea, fet que confirma el potencial i lideratge del projecte”.

A GAMESA consideren que “aquest nou pas endavant del projecte ZÈFIR permetrà que el nostre país compti amb posicions experimentals offshore que ajudin les nostres industries a crear tecnologia eòlica marina amb un cost d’energia competitiu en la segona meitat d’aquest dècada”, ha declarat Antonio de la Torre, Director de Desenvolupament de Producte de la companyia.